Despre lubrifianti

Clasificarea lubrifiantilor

 Lubrifiantii sunt clasificati in doua grupe majore:

 • Lubrifianti auto
 • Lubrifianti pentru aplicatii industriale

Dupa diferentele din compozitia de baza, lubrifiantii pot fi:

 • Lubrifianti minerali - sunt fabricati integral din ulei mineral, au vascozitate redusa si se evapora la temperaturi ridicate, mult mai rapid decat uleiurile sintetice si se oxideaza in contact cu aerul, motiv pentru care sunt aditivate cu aditivi impotriva uzurii, antioxidanti, etc.
 • Lubrifianti semisintetici - sunt fabricati prin adaugarea unei parti sintetice, un amestec de uleiuri minerale cu uleiuri de sinteza, amestec menit sa le mentina clasele de vascozitate .Prezinta o tendinta mai redusa la evaporare decat uleiurile minerale. Filmul de ulei este mult mai subtire la temperaturi scazute decat clasa 15W.., determinand lubrifierea rapida la pornire si reducerea uzurii si consumului de carburant.
 • Lubrifianti sintetici - sunt in intregime fabricati din  baze sintetice, fara nici un adaos de ulei mineral. Aceste uleiuri se comporta excelent la sarcina mare, sunt recomandate cu precadere motoarelor performante, au o tendinta scazuta de evaporare si protejeaza motorul impotriva agentilor de uzura si coroziune. Mentin o presiune stabila, nu se cocsifica si permit rapid pornirea motorului la temperaturi scazute. Sunt uleiuri extrem de performante putand fi folosite cu intervale de schimbare mai lungi decat la uleiurile minerale sau semistintetice si au o rezistenta a peliculei intre 500 � 1000%

 

Nivele de performanta

  Nivelurile tehnice de performanta ale uleiurilor sunt impuse prin norme specifice de clasificare stabilite de organizatii internationale acreditate. Organizatiile care impun clasificarile grupelor de uleiuri sunt:

 • API - American Petroleum Institute (Institutul American al Petrolului)
 • ACEA - Association des Constructeurs Europeens d�Automobiles (Asociatia Europeana a Constructorilor de Automobile)
 • SAE - Society of Automotive Engineers (Societatea Inginerilor Constructori de Masini)
 • ILSAC - International Lubricant Standardization and Approval Committee (Comitetul International de Standardizare si Aprobare a Lubrifiantilor)
 • JASO - Japanese Automotive Standards Organisation (Organizatia Japoneza de Standarde a Automobilelor)
 • Omologarile producatorilor de masini (Mercedes Benz, VW(Volkswagen,Audi, Seat), PSA( Peugeot, Citroen), Volvo, Mack, MAN si altii.

Cumparatorul de lubrifianti este deja familiarizat cu specificatiile si standardele, mai ales datorita informatiilor pe care toti producatorii de lubrifianti le ofera pe etichetele produselor.

 

Clasificarea API

 Aceasta clasificare se aplica in Europa pentru vehiculele cu provenienta din America si Orient, se utilizeaza pe scara foarte larga, insa are aplicatie limitata pentru vehiculele europene.

"S" - motoare pe benzina   "C" - motoare diesel
 
proceduri vechi de testare proceduri vechi de testare
 
SA   anii 1920 CA   1940-1950
SB anii 1930-1960 CB 1949
SC 1964 CC 1961
SD 1968 CD/CD II 1965
SE 1972 CE 1983
SF 1980 CF-4 1990
SG 1989 CF/CF II 1994
SH 1993  
 
proceduri noi de testare proceduri noi de testare
 
SJ   1997 CG-4   1995
SL 2001 CH-4 1998
SM 2004 CI-4 2002
  CI-4 Plus 2005
CJ-4 2006

 Simbolul 'S' se utilizeaza pentru motoarele pe benzina iar simbolul 'C' pentru motoarele diesel. Performanta uleiului este reprezentata gradat pornind de la prima litera a alfabetului. Cu cat a doua litera se apropie mai mult de finele alfabetului, cu atat clasa de calitate a uleiului este mai performanta.

CLASIFICAREA API - MOTOARE PE BENZINA
Categorie Statut Introdus Descriere
SM actual 2004 Pentru toate motoarele auto actuale
SL actual 2001 Pentru motoarele auto de generatie 2004 si mai vechi
SJ actual 1997 Pentru motoarele auto de generatie 2001 si mai vechi
SH invechit 1994 Pentru motoarele auto de generatie 1996 si mai vechi Categorie valida cand este precedata de categoriile "C" actuale
SG invechit 1989 Pentru motoarele auto de generatie 1993 si mai vechi
SF invechit 1980 Pentru motoarele auto de generatie 1988 si mai vechi
SE invechit 1972 A nu se utiliza in motoarele auto pe benzina construite dupa 1979
SD invechit 1968 A nu se utiliza in motoarele auto pe benzina construite dupa 1971. Utilizate in motoarele moderne pot avea ca urmare performante nesatisfacatoare sau defectarea acestora
SC invechit 1964 A nu se utiliza in motoarele auto pe benzina construite dupa 1967. Utilizate in motoarele moderne pot avea ca urmare performante nesatisfacatoare sau defectarea acestora
SB invechit 1930 A nu se utiliza in motoarele auto pe benzina construite dupa 1963. Utilizate in motoarele moderne pot avea ca urmare performante nesatisfacatoare sau defectarea acestora
SA invechit 1920 Nu contin aditivi. A nu se utiliza in motoarele auto pe benzina construite dupa 1930. Utilizate in motoarele moderne pot avea ca urmare performante nesatisfacatoare sau defectarea acestora

 

CLASIFICAREA API - MOTOARE DIESEL

Categorie Statut Introdus Descriere
CJ-4 actual oct.2006 Pentru motoare de mare viteza in 4 timpi concepute sa raspunda standardelor pentru emisii impuse motoarelor din generatia 2007. Sunt special concepute pentru a sustine durabilitatea sistemului de control al emisiilor in motoarele echipate cu filtre de particule sau alte sisteme avansate de post-tratament al emisiilor
CI-4 actual 2002 Pentru motoare de mare viteza in 4 timpi concepute sa raspunda standardelor pentru emisii elaborate in 2002 cu intrare in vigoare in 2004. Uleiurile CI-4 sunt formulate pentru a sustine durabilitatea motoarelor dotate cu sisteme EGR de recirculare a gazelor si care utilizeaza carburanti Diesel cu un continut de sulf de pana la 0.5%. Pot inlocui uleiurile din clasele CD, CE, CF-4, CG-4 si CH-4. Unele uleiuri pot avea calificarea CI-4 Plus.
CH-4 actual 1998 Pentru motoare de mare viteza in 4 timpi concepute sa raspunda standardelor pentru emisii din 1998. Uleiurile CH-4 sunt special concepute pentru a putea fi utilizate impreuna cu combustibili Diesel cu un continut de sulf de pana la 0.5%. Pot inlocui uleiurile din clasele CD, CE, CF-4 si CG-4.
CG-4 actual 1995 Pentru motoare de mare viteza in 4 timpi supuse unor solicitari severe ce utilizeaza combustibili Diesel cu un continut de sulf de sub 0.5%. Uleiurile CG-4 sunt destinate motoarelor ce corespund cerintelor impuse de standardele pentru emisii din 1994. Pot inlocui uleiurile din clasele CD, CE si CF-4.
CF-4 actual 1990 Pentru motoare de mare viteza in 4 timpi natural aspirate sau supraalimentate (turbo). Pot inlocui uleiurile din clasele CD si CE.
CF-2 actual 1994 Pentru motoare de mare viteza in 2 timpi supuse unor solicitari severe. Pot inlocui uleiurile din clasa CD-II.
CF actual 1994 Pentru motoare diesel off-road cu injectie indirecta si alte motoare Diesel, inclusiv cele care utilizeaza combustibili cu un continut de sulf de peste 0.5%. Pot inlocui uleiurile din clasa CD.
CE invechit 1985 Pentru motoare de mare viteza in 4 timpi natural aspirate sau supraalimentate (turbo). Pot inlocui uleiurile din clasele CC si CD.
CD-II invechit 1985 Pentru motoare in 2 timpi.
CD invechit 1955 Pentru motoare natural aspirate sau supraalimentate (turbo).
CC invechit 1961 A nu se utiliza in motoarele Diesel construite dupa 1990.
CB invechit 1949 A nu se utiliza in motoarele Diesel construite dupa 1961.
CA invechit 1940 A nu se utiliza in motoarele Diesel construite dupa 1959.

CLASIFICAREA API PENTRU ULEIURILE DE TRANSMISIE

Categorie Descriere GL-1 pentru transmisiile mecanice ale autocamioanelor GL-2 pentru transmisiile mecanice ale vehiculelor care functioneaza in conditii de sarcina,   temperaturi si viteze de alunecare superioare  clasei GL-1 GL-3 pentru transmisiile mecanice ale vehiculelor cu angrenaje conice spirale care  functioneaza in conditii moderate de sarcina si viteza GL-4 pentru transmisiile cu angrenaje hipoide ale vehiculelor care functioneaza cu viteze mari si cupluri mari GL-5 GL-5  pentru transmisiile angrenajelor hipoide ale mijloacelor de transport care functioneaza in conditii de viteza mare si sarcini cu socuri sau viteze mari si cupluri mici, precum si  cu viteze mici si cupluri mari

 

Clasificarea ACEA

 

ACEA clasifica aplicatiile uleiurilor de motor prin litere si numere. Literele reprezinta  motoarele de tipul:

 • A (A1-A5) = motoare pe benzina
 • B (B1-B5) = automobile cu motoare diesel de volum mic, camionete si camioane de gabarit mic
 • C (C1-C3) = automobile cu motoare diesel cu filtre de particule
 • E (E1-E7) = motoare diesel de putere mare

 

 Numarul care urmeaza literei corespunzatoare tipului de motor, diferentiaza nivelurile de performanta  din cadrul unei clase; astfel, cu cat este mai mare numarul  cu atat sunt mai ridicate performantele uleiului.

 • Clasa A - pentru motoare pe benzina:
  • A1 - vascozitate mica, economie de combustibil
  • A2 - calitate normala, interval de schimb normal
  • A3 - vascozitate mare, protectie sporita, interval de schimb prelungit
  • A5 - motoare cu putere mare, interval de schimb prelungit, cerintele de vascozitate de la A1/B1 + cerintele de protectie de la A3/B3
 • Clasa A/B - uleiuri pentru motoare pe benzina si Diesel:
  • A1/B1 - Uleiuri destinate motoarelor pe benzina si Diesel ale autoturismelor si camionetelor , special concepute pentru a putea utiliza uleiuri cu vascozitate scazuta, pentru un nivel scazut al frecarii, cu HTHS in intervalul 2.6�3.5 mPa*s.
  • A3/B3 - Uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile, recomandate motoarelor pe benzina sau Diesel de inalta performanta ale autoturismelor si camionetelor  si/sau pentru intervale extinse de schimb, acolo unde acest lucru este recomandat de producatorul motorului  si/sau pentru cazurile in care se utilizeaza uleiuri cu vascozitati scazute pe tot parcursul anului.
  • A3/B4 - Uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile, recomandate motoarelor pe benzina sau Diesel cu injectie directa, dar si celor din clasa B3.
  • A5/B5 - Uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile, recomandate pentru intervale extinse de schimb, in cazul motoarelor pe benzina sau Diesel de inalta performanta ale autoturismelor si camionetelor usoare, special concepute pentru a putea utiliza uleiuri cu vascozitate scazuta, pentru un nivel scazut al frecarii, cu HTHS in intervalul 2.6�3.5 mPa*s.
 • Clasa B - pentru motoarele diesel usoare:
  • B1 - vascozitate mica, economie de combustibil
  • B2 - calitate normala, interval de schimb normal
  • B3 - vascozitate mare, protectie sporita, interval de schimb prelungit
  • B4 - motoare de puteri mari cu injectie directa
  • B5 - motoare cu putere mare, interval de schimb prelungit, cerintele de vascozitate de la A1/B1 + cerintele de protectie de la A3
 • Clasa C - uleiuri pentru motoare cu catalizator
  • C1 - C2 - C3 - Uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile, compatibile cu sistemul catalizator, recomandate motoarelor pe benzina sau Diesel de inalta performanta ale autoturismelor si camionetelor usoare. Aceste uleiuri cresc durata de viata a DPF si TWC.
   ATENTIE ! Aceste uleiuri pot fi nepotrivite pentru unele motoare. Pentru mai multa siguranta este recomandat sa se consulte manualul autovehiculului.
 • Clasa E - pentru motoarele diesel cu solicitari severe (Heavy Duty):
  • E2 - schimb de ulei normal, indeplinesc standardul MB 228.1; sunt uleiuri de uz general pentru motoare Diesel natural aspirate sau supraalimentate (turbo) supuse unor solicitari medii si severe, in conditiile unor intervale de schimb normale.
  • E3 - performante ridicate, indeplinesc standardul MB 228.3;
  • E4 - schimb de ulei prelungit, indeplinesc standardul MB 228.5;  sunt uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile, performante in mentinerea unei suprafete curate a pistonului, confera protectie impotriva uzurii, au capacitate dispersanta impotriva depunerilor si prezinta stabilitate  la temperaturi ridicate. Sunt recomandate pentru motoarele Diesel foarte solicitate ce raspund cerintelor privind emisiile impuse de standardele Euro 1, Euro 2, Euro 3 si Euro 4 si care  functioneaza in conditii foarte dificile. Pot fi utilizate in motoarele fara filtre de particule, in unele motoare cu sistem EGR de recirculare a gazelor si in unele motoare prevazute cu sistem SCR de reducere a noxelor (NOx), insa recomandarile constructorilor de motoare pot varia, in aceste conditii fiind util si necesar sa se consulte manualul autovehiculului.
  • E5 - indeplinesc cerintele de performanta  ale categoriei E3/E4 si cerintele MB 228.3, API CH-4
  • E6 - uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile si performante in mentinerea unei suprafete curate a pistonului, confera protectie impotriva uzurii, au capacitate dispersanta impotriva depunerilor si stabilitate  la temperaturi ridicate. Sunt recomandate pentru motoarele Diesel foarte solicitate, cu catalizatoare  Euro 1, Euro 2, Euro 3 si Euro 4 . Pot fi utilizate in motoarele cu sistem EGR de recirculare a gazelor, cu sau fara filtre de particule si in motoarele prevazute cu sistem SCR de reducere a noxelor (NOx). Nivelul de calitate E6 este recomandat cu precadere motoarelor prevazute cu filtre de particule si a fost conceput sa se utilizeze in combinatie cu carburanti Diesel cu un continut redus de sulf (max 50ppm).
  • E7 - sunt uleiuri cu clase de vascozitate foarte stabile si eficiente in mentinerea unei suprafete curate a pistonului si a interiorului cilindrului. Asigura excelenta protectie la antiuzura si impotriva depunerilor   de la nivelul turbocompresorului, au capacitate dispersanta impotriva depunerilor si prezinta stabilitate la temperaturi ridicate. Sunt recomandate pentru motoarele Diesel foarte solicitate , cu catalizatoare Euro 1, Euro 2, Euro 3 si Euro 4 si care functioneaza in conditii dificile,  pot fi utilizate in motoarele fara filtre de particule si pentru majoritatea  celor care sunt prevazute cu sistem EGR de recirculare a gazelor, si a celor prevazute cu sistem SCR de reducere a noxelor (NOx).
TABEL EXPLICATIV AL SPECIFICATIILOR ACEA
Auto pe benzina (A), Auto pe motorina, camioneta (B)
A1/B1-04 A2-96/B2-98 A3/B3-04 A3/B4-04 A5/B5-04
vascozitate scazuta   motoare f. performante La fel ca A3/B3 motoare speciale cu performanta ridicata
frictiune scazuta invechit interval de schimb prelungit plus motorina interval de schimb prelungit
HTHSV 2,9-3,5 mPas   HTHSV > 3,5 mPas injectie directa HTHSV 2,9-3,5 mPas
Auto pe benzina, Auto pe motorina, camioneta  cu DPF si TWC
C1-04 C2-04 C3-04  
nivel calitate A5/B5 nivel calitate A3/B4 camioneta pe motorina
vascozitate scazuta vascozitate   DPF - filtru particule motorina
SAPS scazut max. 0,5% SAPS mediu max. 0,8% SAPS mediu max. 0,8% TWC - catalizator cu trei cai
HTHSV > 2,9 mPas HTHSV > 2,9 mPas HTHSV > 3,5 mPas SAPS - cenusa sulfatata, fosfor, sulf
Vehicul comercial pe motorina
A1/B1-04 A2-96/B2-98 A3/B3-04  
solicitare medie / ridicata cea mai ridicata solicitare solicitare ridicata motoare Euro III & IV cu ritm EGR rapid
intervale de schimbare regulate interval de schimbare 100.000km intervale de schimbare prelungite intervale de schimbare prelungite
purificare, posibilitate de dispersie
    SAPS redus max. 1% EGR - recircularea gazului de esapament

 

Clasificarea internationala SAE a vascozitatilor uleiurilor, functie de temperatura de lucru

 

Normele SAE definesc si clasifica gradele de vascozitate ale lubrifiantilor.

Vascozitatea

X-oilVascozitatea este unitatea de masura  a frictiunii interne a lichidului, in cazul uleiurilor de motor desemnand fluiditatea acestora functie de temperatura. In termeni generali aceasta reprezinta rezistenta relativa la curgere a unui fluid sau 'grosimea' filmului acestuia, astfel un ulei trebuie nu numai sa fie suficient de "subtire" ca sa curga bine la temperaturi joase, dar sa si ramana suficient de "gros" ca sa mentina o protectie adecvata la temperaturi inalte.

Indexul de vascozitate al unui ulei este tendinta lui de a-si schimba vascozitatea functie de schimbarea temperaturii. Cu cat indexul vascozitatii  este mai mare, cu atat mai consistenta va fi vascozitatea la schimbarile de temperatura.

 Vascozitatea potrivita este unul din cele mai importante criterii de performanta ale uleiului de motor. Performantele de baza ale unui motor depind de vascozitatea uleiului folosit: cu cat uleiul este mai gros, cu atat vascozitatea acestuia va fi mai mare.

Uleiurile multigrad, comparativ cu uleiurile monograd,  au un nivel constant de vascozitate pe o plaja larga de temperaturi, care ne ofera posibilitatea de a  utiliza aceleasi uleiuri vara si iarna si usureaza pornirea motorului.

Ele sunt mai fluide la rece si mai putin fluide la cald decat uleiurile monograd corespondente.

Conform normelor SAE  pentru vascozitate, daca luam ca exemplu un ulei de tipul 15W40, intelegem ca primul numar - respectiv 15 - reprezinta fluiditatea la rece iar litera W inseamna 'iarna'. Cu cat cifra este mai mica: 0, 5, 10, 15 etc., cu atat pornirea la rece se face mai usor iar motorul va fi protejat impotriva uzurii. Al doilea numar - respectiv 40 - reprezinta fluiditatea la cald si indica rezistenta si capacitatea de ungere a uleiului la temperaturi ridicate.

 

Specificatii ale producatorilor de motoare

 

Pe langa specificatiile API, ACEA si SAE, producatorii de motoare sunt foarte interesati ca uleiurile sa respecte procedurile de testare solicitate de acestia si sa indeplineasca performantele impuse. Astfel, daca un ulei indeplineste performantele stabilite, acesta poate fi agreat de producator.

Standardul BMWAplicatie
BMW Special Uleiuri de motor pentru motoare pe benzina sau diesel fabricate inainte de 1998
BMW Longlife-98 Uleiuri de motor pentru motoare speciale pe benzina fabricate incepand cu 1998
BMW Longlife-01 Uleiuri de motor pentru motoare speciale pe benzina fabricate dupa 2001
BMW Longlife-01 FE Uleiuri de motor pentru motoare pe benzina fabricate dupa 2001
BMW Longlife-04 Uleiuri de motor pentru unele motoare pe benzina fabricate dupa 2004
Standardul FordAplicatie
WSS-M2C 912-A1 Uleiuri de motor pentru motoare pe benzina si diesel cu exceptia 1.9 TDI Diesel (Ford Galaxy) si 1.4 TDCI (Ford Fiesta)
WSS-M2C 913-A Uleiuri de motor pentru motoare pe benzina si diesel cu exceptia 1.9 TDI Diesel (Ford Galaxy) si 1.4 TDCI (Ford Fiesta)
WSS-M2C 917-A Uleiuri de motor pentru motoare 1.9 TDCI (Ford Galaxy)
Standardul Mercedes-BenzAplicatie
MB 228.1 Uleiuri de motor multigrad pentru motoare diesel
MB 228.3 Uleiuri de motor SHPD (Diesel cu Performanta Ultra Inalta ) pentru motoare diesel care lucreaza in sarcina, cu interval prelungit de schimbare a uleiului
MB 228.5 Uleiuri de motor UHPD (Diesel cu Performanta Ultra Inalta) pentru motoare diesel care lucreaza in regim greu,cu interval prelungit de schimbare a uleiului, catre 45.000 km. In clasa de gabarit este posibila utilizarea uleiului pana la 60.000 km
MB 228.51 Uleiuri de motor UHPD / 228,5 cu  filtre de particule  pentru motoare Euro 4
MB 229.1 Uleiuri de motor pentru autoturisme (motoare pe benzina si diesel) unde sunt solicitari crescute comparativ cu ACEA A2-96/A3-96 si B2-96/B3-96
MB 229.3 Uleiuri de motor pentru autoturisme
MB 229.31 Uleiuri de motor pentru autoturisme pe motorina, cu filtre de particule
MB 229.5 Uleiuri de motor pentru autoturisme cu intervale prelungite de schimbare a uleiului (20.000 km) si emisii scazute de substante poluante
Standardul OpelAplicatie
GM-LL-A-025 Uleiuri de motor pentru motoare pe benzina, cu performante in economia de combustibil
GM-LL-B-025 Uleiuri de motor pentru autoturisme cu motoare diesel cu performante in economia de combustibil
Standardul VWAplicatie
VW 500 00 Uleiuri cu curgere lina pentru motoare pe benzina si diesel cu aspiratie. Numai pentru uleiuri SAE 0W-XX, 5W-XX si 10W-XX
VW 501 01 Uleiuri de motor  multigrad cu curgere usoara, pentru motoare pe benzina si diesel cu aspiratie
VW 502 00 Uleiuri cu curgere usoara, pentru motoare pe benzina care opereaza in conditii dificile de functionare
VW 503 00 Uleiuri pentru motoarele automobilelor care functioneza pe benzina in regim solicitant, cu interval prelungit de schimbare a uleiului (WIV: 30.000 km, 2 ani).
Raspunde la solicitari mai mari decat 502 00 (HTHS 2.9 mPas)
VW 503 01 Uleiuri pentru motoare  pe benzina care lucreaza in regim solicitant, cu interval prelungit de schimbare a uleiului (WIV), precum Audi S3, TT (HTHS > 3.5 mPas)
VW 504 00 Uleiuri pentru vehicule cu lucru in regim de lunga durata, pentru motoare pe benzina si diesel, inclusiv pentru motoare diesel dotate cu sistem de filtrare a particulelor fara aditivi in combustibil
VW 505 00 Uleiuri de motor utilizate in toate anotimpurile pentru motoare diesel cu si fara sistem turbo
VW 505 01 Uleiuri de motor utilizate in toate anotimpurile, mai ales pentru  motoare diesel cu racord de aspiratie
VW 506 00 Uleiuri  pentru motoare diesel cu interval prelungit de schimbare a uleiului (WIV: 50.000 km, 2 ani, HTHS 2.9 mPas)
VW 506 01 Uleiuri pentru  motoare diesel cu racord de aspiratie si interval prelungit de schimbare a uleiului
VW 507 00 Uleiuri pentru autovehicule cu regim de lucru de lunga durata, cu aplicatie pentru motoare pe benzina si diesel, inclusiv motoare diesel cu sistem de filtrare a particulelor fara aditivi in combustibil

 

Sugestii si recomandari

 

Cum sa alegem uleiul ?

 

 Pentru foarte multi utilizatori, alegerea uleiului este o intreaga aventura mai ales cand din toate partile apar sfaturi mai mult sau mai putin corecte care creaza o adevatara nebuloasa in jurul acestui subiect. Piata de lubrifianti este diversa si o multitudine de branduri isi promoveaza produsele astfel ca pentru automobilisti este destul de greu sa aleaga uleiul potrivit.

Primul lucru pe care trebuie sa il cunoasca utilizatorul este nu firma producatoare de ulei ci specificatia tehnica recomnadata de producatorul autovehicului in cartea tehnica a masinii.

Este foarte important ca eticheta uleiului sa fie citita corect si inteleasa. Pentru acest lucru, in capitolele anterioare noi am descris in amanunt standardele API, ACEA si SAE pentru o intelegere si o citire corecta. Spre exemplu, pe eticheta se inscrie obligatoriu denumirea brandului, tipul de ulei: mineral, semisintetic sau sintetic, indicii de vascozitate: 5W30, 10W40 - clase de iarna (OW, 5W, 1OW, 15W, 20W, 25W) - clase de vara (20,30,40, 50.60) , clasele de performanta API: CH-4/Sl sau ACEA: A3/B3 si compatibilitatea cu testele de performanta stabilite de producatorii de masini: MAN 3275 , MB 228.3, Volvo VDS-2, etc.

In Romania sunt foarte comune notatiile  conform  standardului SR 871:

 • SUPER 1 -  API SD/CB
 • SUPER 2 - API SE/CC
 • SUPER 3 - API SF/CD
 • SUPER 4 - API SG/CE
 • SUPER 5 - API SH/CF

Cu cat valoarea cifrei este mai mare, cu atat nivelul de performanta este mai ridicat.

 

Verificarea uleiului

  Indiferent ce tip de ulei folositi, daca motorul dumneavoastra functioneaza in parametri normali el trebuie sa consume intre 0.1 si 0.2 litri de ulei la 1000 de kilometri parcursi.  Potrivit recomandarilor recente ale producatorilor de masini, schimbul de ulei se face in intervale de functionare din ce in ce mai extinse, insa periodic este necesara completarea acestuia. Intervalul de schimb este recomandat numai de catre producatorul de masini.

 E gresit sa considerati ca mai multe completari suplinesc schimbul de ulei recomandat, deoarece dupa un anumit numar de ore de functionare, uleiul se incarca de impuritati se oxideaza in timp , se degradeaza, iar aditivii din compozitie se consuma.

Care este nivelul optim al uleiului ? Ce trebuie si ce nu trebuie sa facem

 • Pentru a verifica nivelul de ulei nu trebuie decat sa va parcati masina pe un plan orizontal. Verificarea uleiului nu se efectueaza in panta.
 • Dupa ce motorul a fost oprit asteptati 10-15 minute pentru a putea citi corect nivelul de ulei de pe joja. Sub nici o forma nu deschideti capacul vasului de expansiune cand motorul este incins deoarece presiunea din sistemul de racire poate elibera vapori care produc arsuri grave tesuturilor !
 • Nivelul de ulei este ideal daca se afla undeva in jumatatea superioara a intervalului marcat; el nu trebuie sa scada sub marcajul minim.
 • De regula, diferenta intre nivelul minim si cel maxim este de un litru, astfel ca daca observati ca nivelul de ulei se afla catre marcajul minim trebuie sa completati
 • Nu trebuie sa depasiti nivelul maxim deoarece veti risca sa suprasolicitati pompa de ulei, iar daca motorul dumneavoastra are catalizator, cu siguranta se va deteriora
 • Tipul de ulei sau de viscozitate nu modifica intervalele schimbului de ulei
 • Daca ati constatat ca e necesar sa completati mai des decat normal, verificati motorul la un service autorizat deoarece e posibil sa prezinte scurgeri de ulei.
 • Acest aspect il puteti verifica si vizual, insa daca motorul nu prezinta scurgeri de ulei, inseamna ca are un consum mare. In ambele cazuri trebuie solicitata asistenta de specialitate.

 

 Se amesteca uleiurile ? Daca adaugam aditivi imbunatatim calitatea ?

 

 • Nu este periculos petru motor sa amestecam uleiurile daca acestea provin din branduri diferite, insa este esential sa respectam clasele de performanta recomandate de producator in cartea tehnica. Mai ales in cazul lubrifiantilor sintetici si semisintetici obtinuti prin procedee moderne, se pot amesteca fara a deteriora motorul. Daca se amesteca uleiuri de diferite vascozitati, se poate intampla ca vascozitatea finala sa se modifice , insa nu esential.
 • Totusi, daca sunt amestecate uleiuri cu specificatii de performanta diferite, amestecul corespunde numai specificatiei inferioare dintre cele doua !
 • E o eroare fatala  atunci cand se �imbunatateste� cu aditiv uleiul deja aditivat . Precum am specificat in capitolele anterioare, aditivii cresc performantele uleiurilor iar producatorii de uleiuri detin retete speciale de aditivare. Daca alegeti sa efectuati personal o noua aditivare nu faceti decat sa interveniti in compozitie si in calitatile ulterioare.

Nu recomandam acest lucru si atragem atentia ca in asemenea cazuri se retrage garantia.

 

Uleiul nepotrivit si raspunsul motorului

 

 • Uzura axului cu came, a culbutorilor sau tachetilor:
  • uzura apare prin polisajul concav al tachetilor cu rotunjirea varfului camelor
  • subtierea tachetilor poate sa duca la oprirea comenzii asupra supapelor
 • Coroziunea cuzinetilor:
  • o vascozitate prea slaba a lubrifiantului, incalzirea excesiva datorata unei suprasarcini sau dilutiei cu carburant  provoaca un defect de lubrifiere prin ruperea filmului de ulei.
  • corodarea cuzinetilor poate fi provocata si de prezenta in lubrifiant a acizilor organici formati la temperatura inalta
 • Uzura la demaraj:
  • un lubrifiant mai vascos la rece forteaza demarajul sau  antreneaza  functionarea fara lubrifiere a motorului ducand la distrugerea rapida a cuzinetilor, rulmentilor, a vilbrochenului si axului cu came
  • uzura la demaraj apare si daca pomparea si vascozitatea nu sunt compatibile cu  pompa de ulei pentru a asigura o aspiratie buna si o refulare corespunzatoare de-a lungul circuitului de distributie a uleiului - dimensiunile conductelor si ale filtrului
 • Uzura cilindrului, a segmentilor, a camasii:
  • temperatura ridicata la miscarea segmentului in canal provoaca uzura canalului ceea ce poate antrena ruperea segmentului
  • la contactul piston � camasa: ruptura filmului de ulei antreneaza incalziri anormale (lipsa racirii, fenomene de preaprindere - aprindere) si anuleaza jocurile functionale.
 • Perforarea  pistonului:
  • poate apare ca urmare a calaminei care se depune pe capul pistonului si pe cel al coroanei; este un compus al carbonului, rezultat la arderea carburantului
  • depunerile sunt incandescente si actioneaza ca o sursa de pre-aprindere distructiva insotita de perforarea pistonului.
 • Consum mare de ulei:
  • se datoreaza punctului de aprindere coborat, volatilitate ridicata si trecerea gazelor pe langa segmenti, ceea ce induce un consum mai mare de ulei
  • vascozitatea prea mica a uleiului duce la o crestere a debitului de curgere prin jocurile anormale ale garniturilor

 

Cum citim culoarea fumului

 

 • Fum albastru cu miros de ulei: Cauze posibile: segmenti uzati, garnituri, semeringuri uzate la supape, ghidajele de la supape uzate, si/sau motor uzat iar uleiul se aspira prin valva PCV. Daca fumul albastrui apare doar la pornire, segmentii sunt aproape uzati  dar inca functionali. Solutie posibila: segmentare, schimbare semeringuri supape si ghidaje
 • Fum gri: Posibile probleme la servofrana, lichidul de frana este aspirat. Se va verifica nivelul lichidului de frana.La cutiile automate, este aspirat uleiul din transmisie. Se va verifica nivelul lichidului de frana si al uleiului.
 • Fum alb si gros cu miros iritant, intepator sau dulceag Posibila cauza: antigelul, lichidul de racire, patrunde in ulei si in camera de ardere. Defectiune posibila : garnitura de chiuloasa crapata,  chiulasa crapata, camasa crapata, sau poate chiar fisura in blocul motor.Se va verifica  daca scade nivelul de antigel sau daca bolboroseste in vasul de expansiune la turarea motorului. Se va verifica daca  nivelul uleiului creste sau uleiul este mat, decolorat, ori pe capacul de la ulei sau joja apare o mazga, spuma alburie. Aceasta inseamna ca uleiul se amesteca cu antigelul. Alta cauza posibila poate fi valva PCV blocata pe deschis, murdara sau infundata. La cutiile automate e posibila aspirarea uleiul din transmisie. Daca ati completat cu prea mult ulei, acesta poate produce fum alb. Se va verifica joja pentru nivelul uleiului. Remediere posibila : schimbarea  garniturii de chiulasa, valva PCV, sudare chiuloasa, bloc, schimbare camasa cilindru.

 

Generalitati privind functiile lubrifiantilor

 

 • Pornirea la rece uzeaza cel mai repede uleiul, deci trebuie sa alegeti un ulei cat mai performant.
 • Uleiul se oxideaza in timp chiar daca motorul nu a functionat perioada indelungata
 • Oxidarea unui ulei si contaminarea prin condensare si prin impuritati ca urmare a fenomenului de combustie sunt cauze care produc  acizi in uleiul de motor. Daca  acizii  intra in contact cu motorul, apare coroziunea iar rezultatul este distrugerea prematura a componentelor motorului. Uleiurile de motor au calitatea de combatere a acestor acizi
 • Uleiul de motor este responsabil chiar si de racirea motorului. Radiatorul raceste doar zonele superioare ale motorului insa restul, cum ar fi axul cu came, distributia, arborele cotit, pistoanele, rulmentii de presiune, etc., sunt racite in principal de uleiul de motor
 • Incercati pe cat posibil sa va pastrati motorul curat pentru mai multa eficienta. Impuritatile ramase in motor impiedica functionarea si reduc eficienta carburantului, in timp miscorandu-se performantele motorului. Mai mult, aceste impuritati conduc inevitabil la uzura  motorului.